Investeren in een thuisbatterij heeft zo zijn voordelen. Wij lijsten voor u de (huidige en toekomstige) plus- en minpunten op, zodat u goed geïnformeerd een aankoop kunt overwegen.

Investeren in een thuisbatterij of niet? Heel wat eigenaars van zonnepanelen stellen zich die vraag. Terwijl u volgens sommigen beter wacht, menen anderen dat het in bepaalde situaties en/of regio’s vandaag al interessant is. Maar wat zijn nu precies de voordelen? Of wegen de nadelen zwaarder door? Eén ding is zeker: met een thuisbatterij beheert u uw energie nog autonomer!

1. Minder afhankelijk van het netwerk
Wie zonnepanelen heeft, verbruikt nooit alle energie die hij produceert. Het is immers moeilijk om alle geproduceerde elektriciteit te verbruiken op het moment dat ze geproduceerd wordt. Het zelfverbruik (het deel van de geproduceerde energie dat u zelf consumeert) wordt op gemiddeld 30% geschat. De rest wordt in het net geïnjecteerd.

Met andere woorden: ook met uw eigen fotovoltaïsche installatie blijft u afhankelijk van het net. Bijvoorbeeld ‘s avonds of ’s nachts, wanneer uw panelen geen energie meer produceren. De oplossing om die afhankelijkheid van het net te reduceren en meer van uw zelf geproduceerde energie te verbruiken? Een thuisbatterij. Op die manier zou u wel tot gemiddeld 60 à 80% van uw eigen geproduceerde energie ook zelf consumeren.

In Brussel wordt een hoger zelfverbruik vanaf 2020 nog belangrijker. Vanaf dat moment is de vergoeding voor de elektriciteit die in het net geïnjecteerd wordt niet langer identiek aan de prijs van de afgenomen elektriciteit! Wat de nieuwe vergoeding per kilowattuur exact zal zijn, is nog niet bekend. Wel valt te verwachten, dat de kost van energietaksen en uw consumptie uit het net niet langer gecompenseerd zullen worden door wat u terugkrijgt voor uw injectie in het net. Ook al ontvangt u groenestroomcertificaten voor uw productie (via een aparte groene meter), dan nog is een thuisbatterij (die uw zelfverbruik verhoogt) een slim idee. Het is immers beter om energie op te slaan voor later gebruik dan om ze terug te injecteren in het net tegen een lage prijs. Hierdoor wordt uw zonnepaneleninstallatie ook rendabeler.

Helaas zet de prijs – één van de vijf criteria om rekening mee te houden bij de aankoop van een thuisbatterij – nog een domper op de vreugde. Hoewel die de afgelopen jaren gedaald is, blijft een thuisaccu duur: gemiddeld tussen 5.000 en 10.000 euro. Dat betekent dat de investering niet meteen rendeert: momenteel is de terugverdientijd nog hoger dan de levensduur van de batterij.

2. Noodoplossing bij storingen of black-out
Een thuisbatterij is ook een prima noodoplossing. Dankzij de opgeslagen elektriciteit kunnen uw apparaten en verlichting bij een storing van het netwerk blijven werken. De duur hangt uiteraard af van de capaciteit van de batterij, de laadstatus op het moment van de storing en de apparaten die van elektriciteit moeten voorzien worden.

3. Prosumententarief verminderen
Het prosumententarief is de jaarlijkse forfaitaire bijdrage die eigenaars van zonnepanelen betalen voor het gebruik van het net. Dit tarief is al van toepassing in Vlaanderen en zou in 2020 ook in Wallonië moeten gelden. Afhankelijk van uw netbeheerder en het vermogen van uw omvormer kunnen deze kosten oplopen tot 400 à 1.000 euro per jaar.

Om dit prosumententarief te drukken, kunt u een thuisbatterij installeren in combinatie met een bidirectionele meter. Die meet de injectie en het afgenomen volume van het netwerk afzonderlijk. Op die manier krijgt u enkel de netwerkkosten en energietaksen voor het effectieve gebruik van het netwerk gefactureerd, en betaalt u geen prosumententarief. Bovendien zit u meteen veilig als de nettofacturatie in de toekomst zou verdwijnen (de ‘beruchte’ terugdraaiende meter). Voorlopig is het nog niet duidelijk wanneer dat zou gebeuren.

Maar ook de besparing op het prosumententarief door een thuisbatterij moet gerelativeerd: de investering wordt pas interessant als u een zelfverbruik van bijna 100% zou kunnen garanderen (moeilijk haalbaar voor een goed gedimensioneerd zonnepanelensysteem) én als de prijs van de batterij zou dalen. Met een bidirectionele meter ontvangt u immers een kleine compensatie voor de elektriciteit die u in het net injecteert, maar die weegt niet op tegen de voordelen van een terugdraaiende meter (zie boven). Zelfs al stijgt uw zelfverbruik met een thuisbatterij naar 70%, dan nog bespaart u in totaal niet zo heel veel op uw factuur: wat u bespaart op het prosumententarief wordt opgesoupeerd door het verlies dat u maakt op de geïnjecteerde 30% aan een lagere prijs.

Een thuisbatterij installeren roept sowieso heel wat vragen op. Waarom een batterij installeren? Hoeveel kost dat nu echt? Is het al rendabel? Welk model kies ik best en volgens welke criteria? Zijn zonnepanelen absoluut noodzakelijk? Voor een antwoord op al uw vragen, komen wij graag bij u langs. Hiervoor dient u enkel ons contactformulier in te vullen via deze link, de rest doen wij.

Bron: De Morgen


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *