De "hoe" en "wat" van de omvormers

De populariteit van zonnepanelen stijgt exponentieel, en de voordelen van zonne-energie hebben hier zeker een invloed op. Graag belichten we waarom u ook zou moeten opteren voor zonnepanelen.

Wat is een omvormer

Een omvormer is nodig om de energie die opgewekt is door zonnepanelen om te zetten naar bruikbare stroom. Deze stroom kan dan gebruikt worden voor uw elektrische apparaten of om terug te leveren aan uw leverancier. Omdat een omvormer zeer bepalend is voor het rendement van uw zonnepanelen, is het zeer belangrijk dat er kwaliteit geplaatst wordt.

Hoe werkt een omvormer

Zonnepanelen leveren gelijkstroom, en de omvormer zet deze om naar wisselstroom. Via uw meterkast zal de wisselstroom geleverd worden aan het stroomnet waarna u deze kunt gaan gebruiken. De omvormer zorgt er ook voor dat uw zonnepanelen op maximaal vermogen presteren en meten ze de opbrengst van uw energiesysteem.

Welke rol heeft een omvormer

Een goede omvormer kan leiden tot 15% meer rendement en kan dus het verschil maken tussen een acceptabel en een uitstekend rendement. Hij bepaalt namelijk hoeveel energie er moet opgewekt worden door uw zonnepanelen bij verschillende weersomstandigheden en er wordt dus verwacht dat deze bij elk type weer goed presteert.

Waarom is een hybride omvormer nodig?

Zoals eerder uitgelegd is een omvormer noodzakelijk om de opgewekte elektriciteit uit zonnepanelen om te zetten in bruikbare stroom. Toekomstgericht zal het zeer voordelig zijn om overtollige of niet-gebruikte energie op te slaan in een thuisbatterij. Hievoor is een hybride omvormer nodig: dit apparaat regelt of de opgewekte zonne-energie direct gebruikt moet worden, opgeslagen wordt voor een later moment of terug moet worden gestort op het net.

Simpel uitgelegd

Als er zonnestroom wordt opgewekt, kijkt een gewonen omvormer of er op dat moment ergens stroom nodig is. Is dat niet het geval, dan gaat deze stroom het commerciƫle elektriciteitsnet in. Indien uw zonne-installatie met een thuisbatterij wordt uitgebreid, dan verloopt het proces net iets anders.

Zijn er apparaten die stroom nodig hebben?
– Ja: de stroom wordt geleverd aan de apparaten
– Nee: de opgewekte stroom gaat naar de accu

Zit de accu vol?
– Nee: dan gaat de stroom naar de accu
– Ja: dan gaat de stroom naar het elektricteitsnet

Welke keuze moet ik maken?

Elke situatie is anders, en daarom helpt het solarteam van Covico Invest u graag de juiste keuze maken.
Contacteer ons snel voor een vrijblijvend gesprek.

Volgen van opbrengsten

Om gemakkelijk te weten hoeveel elektriciteit er geproduceerd wordt en wat de opbrengsten hiervan zijn, kan via een internetbrowser de gegevens makkelijk afgelezen worden.

Levensduur

Aangezien een omvormer continue zwaar werk moet leveren, is de levensduur gemiddeld tussen 8 en 12 jaar. Gelukkig kan de omvormer onafhankelijk van uw zonnepanelen vervangen worden.

Productie van geluid

Verschillende types omvormers hebben een verschillende gradatie van geluidsproductie, en deze worden altijd gedetailleerd in de specificaties van de fabrikant. Dit is uiteraard belangrijk om te weten voor de plaatsen van de omvormer.